Smrt Daga, Kajla i Džekoba

Posle prvih nekoliko dana na odmoru, odsečen od sveta na grčkom jezeru, konačno se domognem interneta i odlučim da otvorim internet portal Blica i pogledam vesti iz majke otadžbine. Nisam mogao da verujem svojim očima. Poginuli su Dag, Kajl i Džekob! To je bila glavna vest, udarni naslov, hedlajn svih hedlajna! Dag, Kajl i Džekob su trojica građana Sjedinjenih Američkih Država, potpuni anonimusi čija se Cesnica zabila u neko drvo. Nešto što se dešava svakodnevno bilo gde u svetu. Ali toga dana izgleda nije bilo "materijala" iz Srbije i bližeg okruženja za mrtvačke novine kao što je Blic, pa su morali da pozajme američki slučaj jer ne može glavna vest da bude nešto što nije tragedija i smrt. Jednostavno - ne može. Takva je direktiva. Da li je moguće da toga dana u Srbiji nije bilo nijednog svirepog ubistva, potresne sahrane, stravične saobraćajne nesreće snimljene kamerom tako da se youtube snimak pogibije može podmetnuti javnosti na detaljnu analizu i višestruko proživljavanje trenutka smrti troje mladih ljudi sa svim posledicama koje to nosi po telo i psihu, a čega nisu pošteđena ni deca, ili pakla vatrene stihije u diskoteci "Jambolija"? Da niko od članova porodice postradalih nije priveden da plače u kamere? Da nigde u bližem okruženju Srbije nije masakriran neki turista, nijedan narko bos nije ucmekan u "klasičnoj" sačekuši (da li je ikada i bilo drugačije sačekuše sem "klasične"...), nijedan sitni diler nije istranžiran na još sitnije i pod okriljem noći njegovi delovi tela razbacani po dnu jezera u centralnom gradskom parku Zagreba ili Novog Sada gde preko dana deca hrane labudove?


Znam da ovo zvuči kao teorija zavere, a baš i nisam poznat kao pristalica tih teorija, ali u ovom slučaju verujem da sam u pravu, i da nam to zaista rade namerno i planski. Depresiju su već proglasili bolešću dvadeset i prvog veka (to je bolest koja se planski proizvodi i širi), i treba ispitati sve nove antidepresive koje Svetska Zdravstvena Organizacija (najveća mafijaška organizacija) izbacuje na tržište. A nema jednostavnijeg načina za uvođenje čoveka u depresiju od svakodnevnog bombardovanja ovakvim vestima, o čemu možete više pročitati u ovom tekstu. Tranzicijom i ostalim nedaćama izmrcvareni istočnoevropljani sa svojim korumpiranim ministrima zdravlja su kao stvoreni za ovu veliku laboratoriju ludila.

Pitam se šta se zaista dešava u glavi tog glavnog i odgovornog urednika koji odlučuje koja će vest da se nađe na udarnom mestu naslovne strane. Koji je to tok misli i mentalni sklop koji ne vidi da tragična sudbina Daga, Kajla i Džekoba treba da bude na trideset i sedmoj, a ne na prvoj strani najtiražnijih novina u zemlji? A, da, logično. U pitanju je izbor - plata, ili otkaz. Savest tu ne igra ulogu. Čast mačku o rep. I zašto bas Blic? Pa, sami se hvale da su najtiražniji dnevni list u Srbiji. Ako su najtiražniji, onda logično imaju i najveću odgovornost. Ako si u nečemu "naj", to povlači neke druge "naj". I odšteta koju će platiti biće takođe "naj". Nadam se da će biti tako.

Koliko mogu da vidim, ovde postoje dva izlaza: ili će neki dobar advokat da organizuje kolektivnu tužbu za naplatu lako dokazive pretrpljene duševne boli zbog gore navedenih razloga i time da dovede Blic (i ostale novine tog tipa) do bankrota i zatvaranja (jer takvi kakvi su, ne trebaju nikome), ili će novine konačno postati Novine, a novinari Novinari. Čast izuzecima.

Image: blic.rs

0 comments:

Your opinion...