Pasulj

Gradištanac (foto www.institut-palanka.co.rs)
Dve stvari nećete verovati - prvo, skuvao sam pasulj PRVI put u životu, i drugo - naslov nije nikakva metafora, nije tekst o gatanju, niti sadrži bilo kakvo skriveno značenje (jer, znam, navikli ste da pišem svašta), nego je u pitanju pravi pravcati recept. Da, dobro ste pročitali - recept na OVOM blogu!!! Moralo je i to jednom da se desi. I to ne bilo kakav recept. Recept za pasulj! Recept objavljen do sada sigurno pet hiljada puta. Ali znate kako kažu - jedna domaćica nikada ne može dva puta da skuva isti pasulj. Pa onda verovatno isto pravilo može da se primeni i na recepte - kuvajte pasulj po pet hiljada istih recepata, i svaki put ćete dobiti drugačiji rezultat. I zato, evo ga. Uostalom, ovo pišem za sebe, da bih znao za drugi put. A možda će još nekome koristiti.


Uzmem lonac od nekih pet litara - otprilike. Pazite, unapred da vas upozorim - u ovom receptu je sve na "otprilike", tako sam ga i skuvao, i niko se nije žalio. Naprotiv! Planuo je! 

Priprema - varijanta A - ovo se radi veče pred glavni događaj: u lonac stavim oko dve čaše pasulja gradištanca i dodam oko jednu litru hladne vode, i ostavim da stoji tako celu noć. Kada je odstojao, prospem tu vodu. 

Priprema - varijanta B - ako niste odradili ono pod A, pa sada žurite (neće biti ništa lošije ni ovako, ne brinite): dodam istu količinu vode i pasulja, ali sada stavim da se kuva 20 minuta (ovo je zamena za odstojavanje preko noći). Zatim prospem ovu vodu. Sada prelazimo na glavni postupak. 

Glavni postupak - naspem "novu" vodu do pet centimetara ispod vrha lonca. Šporet uključim na dve trećine. Uzmem najveću glavicu crnog luka koju imam i naseckam na kockice, ne previše sitne. Ubacim u lonac. Dve šargarepe na deblje kolutiće, pa u lonac. Jedan list lorbera. Nesazrelu (mladu) slaninu debelo narezano uzduž, pa popreko, količina po želji. Ubacim.

Sve se to krčka na tihoj vatri par sati. Zatim uzmem četiri kranjske kobasice i narežem na debele kolutiće. Još oko pola sata do sat.

I na kraju - zaprška. Ovde treba biti brz. Pripremite: šerpicu, svinjsku mast, pet češnjeva belog luka, brašno i alevu papriku. Privremeno sklonite glavni lonac (sa pasuljem) na stranu - ovo zbog štednje energije! Stavite malu šerpicu na već ugrejanu ringlu (i dalje je na dve trećine) da se mast istopi, a u međuvremenu očistite i naseckajte beli luk na sitno. Ako niste dovoljno brzi, prvo naseckajte luk da se mast ne pregreje. Zatim ubacite luk u vruću mast, promešate varjačom, i pre nego što luk počne da tamni, dodate kašiku brašna, opet promešate, i pre nego što brašno počne da tamni dodate kašičicu aleve. Nastavite da mešate par minuta, i zatim sve saspete u "glavni" lonac. Vratite "glavni" na uključenu ringlu, smanjite na jednu trećinu, dobro promešate, ostavite da se krčka još oko pola sata, i - to je to.

Prijatno!

1 comments:

  1. Ehehehe! Sve je super, jedino NIKADA MESO jesti skupa s pasuljem, slanina moze jer je masnoca. Naime, Fe /gvozdje/ kojim su i pasulj i meso bogati se ne mogu istovremeno resorbovati. Jedno propada. Pasulj, kao cuspajz, a meso za sledeci obrok! I, ima nacin kuhanja brzeg> zagrejati litar i pol vode do kljucanja, ubaciti uvrh kasicicu natrijumbikarbonata, spustiti pasulj i poklopljeno ostaviti na drugoj ringli dva sata. Potom, odliti tu /zutu/ vodu, naliti novu i sve po starom kuhati. Bude gotov za sat vremena /gradistanac :)/. Lp

    ReplyDelete