Zbirni indeks učinka za trčanje, plivanje i biciklizam

Foto David Lanham (dlanham.com)
Mnogi sportisti i rekreativci koji se bave jednim od ova tri sporta - trčanje, biciklizam ili plivanje - koriste bar jedan od preostala dva kao dopunsku aktivnost. Ovo rade iz više razloga - na primer, trkači često plivaju ili voze bicikl u periodu oporavka od povreda. Takođe, treniranje kombinacije ova tri sporta doprinosi kompletnijem razvoju i napredovanju, jer svaki sport pojedinačno ima nešto što nemaju preostala dva. Većina sportista i rekreativaca vodi i dnevnik treninga. Minimalno što se upisuje u ovaj dnevnik je pređena kilometraža, ali se mogu upisivati i mnogi drugi parametri - puls, tempo, korišćena oprema, podaci o okruženju tokom treninga (temperatura, podloga, doba dana), podaci o ishrani i suplementima na dan treninga, ... spisak skoro da nema kraja.


Ako vam je primarni sport trčanje, i pripremate se za neku određenu trku, na primer za polumaraton, svakako da će vaša forma biti bolja ako ste mesečno trčali 100km, vozili bicikl 200km i plivali 10km, nego ako ste samo trčali 100km. Mnogi bi voleli da objedine ove zbirne mesečne rezultate u jedan jedinstveni podatak koji bi predstavljao neku vrstu indeksa njihovog učinka ili pripremljenosti. Recimo da trkač želi da zna efekat svoje biciklističke ili plivačke kilometraže na njegove trkačke performanse. Da bi se tako nešto postiglo, potrebno je na neki način preračunati plivačke i biciklističke kilometre u trkačke. Ovo nije jednostavno, pošto su u pitanju prilično različite aktivnosti, ali nije ni nemoguće.

Naravno, svaki rezultat dobijen bilo kojom formulom je samo približan, ali svakako je bolje imati i približan podatak, nego nikakav. Jedan od parametara koji može da uđe u formulu je prosečan puls tokom treninga. Ako, na primer, vozite bicikl 30 minuta, i pri tome vam je prosečan puls 150 otkucaja (bpm), možete bez mnogo griže savesti da taj trening zavedete kao da ste trčali tri do četiri kilometra. Da ste zaista trčali 3km, verovatno biste to završili za nekih 15 do 20 minuta, i sa malo većim prosečnim pulsom, ali ako želite da imate bar približno evidentiran taj "indeks učinka" koji sam već spomenuo, ovo nije loša metoda da dođete do njega.

Slično važi i za plivanje. Plivanje je aktivnost koja se od trčanja mnogo više razlikuje nego što je to slučaj sa biciklizmom. Postoji više razloga zašto je to tako. Prvo, plivanje se odvija u potpuno drugačijoj sredini, u drugačijem položaju tela, ruke rade mnogo više nego noge, stepen korisnog dejstva "motora" ili energije koju trošimo se u plivanju drastično razlikuje u odnosu na trčanje (ovo je još više izraženo kod neiskusnih plivača), ali ipak je moguće odrediti približnu formulu po kojoj se plivački kilometri takođe mogu uvrstiti u "indeks učinka", drugim rečima - pretvoriti u trkačke kilometre.

I ne samo to. Možemo ići i dalje od ovoga, pa preračunavati i druge fizičke aktivnosti u ovaj indeks. Na primer, ako radite vežbe snage 60 minuta, na osnovu subjektivnog osećaja - koji se naravno razvija vremenom i stiče iskustvom - možete proceniti koliko biste kilometara trebali pretrčati da bi se vaše telo dovelo u slično stanje kao posle ovakvog treninga. U svakom slučaju, ako ste 30 minuta radili sklekove, čučnjeve i trbušnjake, sigurno nećete prevariti sami sebe ako ovo zavedete kao da ste trčali dva kilometra. Nemojte ni preterivati - ovo sigurno nema efekat kao da ste trčali 5 kilometara. Uvek je bolje upisati manje nego više, iz prostog razloga da sebe ne biste doveli u zabludu da je vaša trkačka pripremljenost bolja nego što realno jeste.

Poruka za kraj - pronađite svoj modus, i neka vas sreća prati u treninzima i na takmičenjima!

Enhanced by Zemanta

0 comments:

Your opinion...