Paracetamol

Kada sam poslednji put kupovao paracetamol (ovde pročitajte besplatno uputstvo za upotrebu), koštao je 19 dinara. Febricet (isti lek) je bio 20. Ili obrnuto, nije ni bitno. To je bilo još ovog leta. Juče odem u apoteku, nazovemo jedno drugom dobar dan, molim febricet, nema. Onda paracetamol, onaj domaće proizvodnje. Ima, 105 dinara. Koliko???

Pa, mlada damo, kada sam ga nedavno kupovao, koštao je  d.e.v.e.t.n.a.e.s.t  dinara! Daaa, ali onda se pakovao po 10 komada, a sada po 18. Znam, ali 'ajmo malo matematike, 2 x 20din = 40din. Pa zašto 105, imate li neko objašnjenje za taj protivprirodni blud? Kaže devojčica, donet novi zakon da uz svaki lek mora da ide uputstvo. Tako sada paracetamol (Galenika) koji se prodavao u foliji, ili "na tablu", mora uz sebe da ima štampano uputstvo, a uputstvo ne može bez kutije, pa zbog uputstva i kutije sada taj lek košta, raščlanjeno, 40 dinara za lek i još 65 dinara za "kuver". Dobro, ne ulazim u to da li će neko možda i pronaći upotrebnu vrednost tog listića, ali... Konkurentskog febriceta trenutno nema u apotekama, verovatno sada u Hemofarmu štancuju kutije po hitnom postupku. Ne znam da li će i za vitamin C uvesti kutije, jer ko je još video da se vitamin C pije bez uputstva za upotrebu! Možda će nekim zakonom uvesti i obavezno uputstvo za upotrebu limuna i kivija, pa će neki od ovih "Alfa i Omega" holdinga doći na "Ideu" da ih pakuju po principu - jedan limun, jedna kutija.

Pričaju da će ukinuti TV pretplatu, da će ukinuti neke poreze, da će da pojeftini registracija motornih vozila, da će ovo, da će ono... Populizam. Biće kao što je odvajkada i bilo. Smanjiće nam mostarinu, ali će nas zato od'rati u tunelu. Lekovi koji se najviše troše u državi posle bensedina. Da nam po svakoj prodatoj paklici uzmu 65 dinara za kutijicu i listić? Da li neko može da izračuna kolika je to otimačina? U stvari se najviše ukrade kada se kraducka.

Enhanced by Zemanta

2 comments:

  1. Radi ustede treba im predloziti stampu uputstva na poledjini kutije ili sa unutrasnje strane kutije i samo malo drugacije zatvaranje koje omogucava citanje istog... Videla sam to po inostranstvu...

    ReplyDelete
  2. Slažem se, Marina. I ja sam to video. Samo bojim se da bi "naši" to proglasili za tehnološki napredniju ambalažu i još podigli cenu. Ne vladaju ovde zakoni logike.

    ReplyDelete