Pasarela

(otvoreno pismo svim sadašnjim i budućim Vladarima Novog Sada)

Poštovani Vladari,

Problem zbog koga Vam se obraćam postoji već najmanje 40 (i slovima četrdeset) godina (bar koliko ja pamtim), pa se zato i ne nadam da će biti rešen za vreme Vaše Vladavine. To je i razlog zbog koga je ovo pismo upućeno i budućim Vladarima, jer će se valjda nekada neko udostojiti da izdvoji neku siću iz budžeta grada i reši ovaj potpuno očigledan problem svih građana, ali i posetilaca našeg grada. Radi se o krivini kod Sajma, koja bi se opravdano mogla nazvati "Krivinom samoubica". 

Zovem je tako, jer svakodnevno, kao vozač, prolazim njome i gledam kako pešaci igraju ruski rulet čekajući svoju priliku po sred krivine na duploj punoj, dok ja strepim da ću zbog nečije nemarnosti prema svom (ili tuđem) životu morati da nosim nekoga na duši doživotno. Iako na svu sreću, koliko me sećanje služi, ovde nikada niko nije stradao (možda i grešim pošto nemam tu informaciju, ali ako nemam ja, ima MUP, pa se, gradski čelnici, obratite njima), sama ta činjenica ne pokazuje da je ovo mesto bezbedno, nego samo da je do sada vladao splet srećnih slučajnosti. Za one koji ne znaju, koji nisu nikada videli ovo mesto, vozili tom krivinom ili je pretrčavali, radi se o jednoj od najprometnijih ulica u gradu, o krivini koja gleda direktno na glavni ulaz Novosadskog Sajma, drugog najvećeg turističkog aduta našeg grada, mesta koje samo u mesecu maju svake godine pohodi petsto hiljada posetilaca, gostiju koji napune sve novosadske hotele do poslednjeg pomoćnog ležaja i prepune gradski budžet. Da apsurd bude još veći, pasarela na ovoj krivini spojila bi najveći od nekoliko parkinga Sajma direktno sa glavnim ulazom, ali to niko ne vidi već decenijama!

Pri projektovanju treba iskoristiti dobra i loša iskustva iz regiona, da se ne bi ponovile već viđene greške, kao što je slučaj sa pasarelom na Zabjelu u Podgorici (izvor cdm.me):

Podgorica, pasarela na Zabjelu, cena 230,000 evra (toliko je, otprilike, iznosio trošak Grada za novogodišnju svirku na trgu za doček 2011. godine - izvor: svet.rs. U ime svih nas iz šezdeset i neke, a i ostalih, molim Vladare Grada da paze kome i čemu daju naše pare, kad im je već dato da ih troše).


Banja Luka, tranzit

Ako baš nemate para (u šta sumnjam) za ovakva reprezentativna arhitektonska čuda, napravite makar ovakvu, jer bolje je i ruglo od pasarele neko stradali životi:

Banja Luka


Naravno, mislim da bi pored Master centra bolje pristajalo rešenje koje zadovoljava i estetske, a ne samo funkcionalne kreterijume, ali ...

Srdačan pozdrav za Vladare Grada Novog Sada, jedne od najbogatijih opština u Srbiji (izvor Blic), a možda i šire.

PS: ako baš baš nikako ne može da se izdvoji iz budžeta za ovu pasarelu, napravite makar ležećeg policajca na ukrštanju ulica Janka Veselinovića i Ilije Birčanina, jer na toj raskrsnici taksisti i ostali tranzicionim brigama opterećeni i bensedinom sedirani vozači redovno izleću na trotoar, a na toj istoj raskrsnici se nalaze ujedno i jedan vrtić i jedna srednja škola, i putanja ka još dve obližnje osnovne škole. Smatram da ste ovim pismom upozoreni, i svaka NeDajBože tragedija posle ovoga ide na Vašu savest. Išla bi i bez ovoga, ali evo Vam sada i crno na belo.

Napomena: ovo pismo je kasnije dovelo do rešenja problema navedenog pod PS, o čemu više detalja možete pročitati ovde >>>.
Enhanced by Zemanta

0 comments:

Your opinion...